Oslo Jazzdansfestival 2022

Den kunstneriske profilen for årets festival bærer et preg av hvordan de scenisk medvirkende aktørene har opplevd den langvarige nedstengningen og isolasjonen under covid-pandemien. Restriktive tiltak har gått særlig hardt ut over utøvere innen det frie feltet i scenekunstfagene, både økonomisk og faglig. Det har over lengre perioder vært få eller ingen arenaer for å komme sammen for å utforske og skape dans eller ta oppdrag.

Her på OJDF danser de seg gjennom disse opplevelsene på ulikt vis- til dels med humor, til dels med alvor. Felles for dem alle er at de ønsker å formidle historier om mennesker og kropper som påvirkes av ulike typer restriksjoner: Det være seg covid-tiltak, kjønnsnormer, kulturelle barrierer eller industriarbeid.

PROGRAM

OJDF 13. juni 2022

SHE Heels Company er det eneste dansekompaniet i Norge som baserer seg på heels-teknikk og består av fem kvinnelige dansere med base i Oslo. I år utforsker de hvordan ulike lag av kostymer, rekvisitter og kropper på scenen påvirker publikums oppfatning av danserne med verket "Layers". Duetten Oda Fossan og Marie Risto Kippe har begge danseutdanning fra England og har jobbet sammen i ulike produksjoner. I "Ludus" vil de ta pulsen på covid-samfunnet og regelveldet som kan fremstå som et spill.

OJDF 14.juni 2022

Kvartetten M Art Lab består av et nordisk samarbeid med to svenske og en finsk danser med base i Sverige, samt en norsk danser med base i Norge. Siden 2019 har de arbeidet med forestillingen "Verk" som tar for seg industrihistorier og minner knyttet til de ulike stedene som gjestes. Lise Kristoffersen og Sigurd Roness etablerte et digitalt vennskap under pandemien hvor de på hver sin kant av verden og med videochat som hjelpemiddel fant frem til verket "Du, Jeg og Vi To" -ærlighet og ensomhet.

OJDF 15.juni 2022

Kunstnerisk leder Anneli Moe er en godt etablert steppdanser med lang erfaring fra de store musikalscenene i Norge. I verket "Monticello" benyttes koreografi og improvisasjon for å formidle en historie om stengte dører og økonomiske tap under covid, men også om håp og drømmer for fremtiden. I verket "What`s the POINT?" utforsker koreograf Ingrid Sørensen og to utøvende dansere systemer og tradisjoner dansere er påvirket av. Under covid har imidlertid pointen tilsynelatende mistet sin relevans..

OJDF 16.juni 2022

16.06.2022 vil OJDF avholde to workshop og en panelsamtale i samarbeid med PRODA - Profesjonell Dansetrening. Sigurd K. Roness og Anneli Moe vil avholde hver sin workshop med hver sin stil og form innen jazzdansen. De vil også være representert i panelsamtalen samme kveld, sammen med dansekunstneren Isabell Gisselgård fra M Art Lab.

OJDF 18.juni 2022

Valentina Martínez er en utøvende salsadanser bosatt i Norge med bakgrunn fra Mexico og Paris. Sammen med den spanske hiphop-danseren Jesus Mora Romero vil de utforske forskjeller og felleskap i kulturell og danserisk identitet i verket "Crossing". Sofia Farrah er en amerikansk danser og koreograf utdannet og bosatt i Norge. Sammen med fire andre unge dansere henter hun inspirasjon fra musikalscenen i USA på 1950-70-tallet. Verket heter "The Point Isn`t The End It`s The Way You Move Around It"

OJDF 19.juni 2022

Siste dag av årets festival viser Kollektivet Jazzfåglar verket "Jazzfåglar", hvor to svenske og en svensk-finsk danser med base i Sverige utforsker naturens relasjon til jazzdansen og latt seg inspirere av fuglers jazzete bruk av rytmer og bevegelser. Iselin Jansen Ruiz og Alexis Ruiz er godt etablerte dansere innenfor steppdans og Mambo med sin base i Oslo. I «Roots Intertwined» utforsker de balansen mellom å finne en felles grunn og samtidig ivareta sin unike kulturelle identitet.